backgroundtop
Logo van dehamstrings.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE HAMSTRINGS / ANATOMIE

ANATOMIE HAMSTRINGS

 

Drie spieren aan de achterzijde van het bovenbeen worden gezamenlijk de hamstrings of achterdijbeenspieren genoemd. Deze spieren heten de musculus biceps femoris, de musculus semitendinosus en de musculus semimembranosus. De drie spieren lopen van het zitbeen (Os Ischii) naar het onderbeen. De pezen van de hamstrings zijn in de knieholte goed te voelen. Aan de binnenzijde zijn de musculus semitendinosus en de musculus semimembranosus te voelen en aan de buitenzijde de musculus biceps femoris.

De musculus biceps femoris bestaat uit twee koppen en wordt daarom in het Nederlands ook wel de tweekoppige dijbeenspier genoemd. De lange kop loopt over het heup- en kniegewricht en wordt caput longum genoemd. Deze kop hecht aan op de zitbeenknobbel (tuber ischiadicum) en hecht bij de knie aan op het kuitbeen. De korte kop loopt vanaf het dijbeen alleen over het kniegewricht en wordt caput breve genoemd.

De musculus semitendinosus wordt ook wel de half-pezige spier genoemd. De spier wordt zo genoemd omdat de spier halverwege het bovenbeen overgaat in een ronde pees. De spier ontspringt op de zitbeenknobbel (tuber ischiadicum). Samen met de musculus sartorius en de musculus gracilis hecht deze pees aan op de pes anserinus. De spier is vanaf de buitenkant goed te zien en in de knieholte aan de binnenzijde te voelen.

De musculus semimembranosus wordt ook wel de half-vliezige spier genoemd. De musculus semimembranosus loopt van het bekken naar het onderbeen en is nauw verbonden met de musculus semitendinosus. De pees van de spier ligt in het kniegewricht dieper dan die van de musculus semitendinosus en hecht via de pes anserinus aan de binnzijde op het scheenbeen aan.

 


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL