backgroundtop
Logo van dehamstrings.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE HAMSTRINGS / WERKING VAN M. SEMITENDINOSUS
<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

M. SEMITENDINOSUS

De musculus semitendinosus is één van de drie spieren die samen de hamstrings vormen en zit aan de achterzijde van het bovenbeen. De spier wordt ook wel de half-pezige spier genoemd. De hamstrings lopen over het heup- en kniegewricht en worden daarom bi-articulaire spieren genoemd. Een bi-articulaire spier is een spier die over twee gewrichten loopt. In de heup zorgen ze voor de strekbeweging. De hamstrings kunnen de knie buigen.

De musculus semitendinosus wordt zo genoemd omdat de spier halverwege het bovenbeen overgaat in een ronde pees. Samen met de musculus sartorius en de musculus gracilis hecht deze pees aan op de pes anserinus. De spier is vanaf de buitenkant goed te zien en in de knieholte aan de binnenzijde te voelen.
 

 

WERKING HAMSTRINGS

Omdat de hamstrings bi-articulair (over twee gewrichten lopen) zijn, staat hun werking ook in verband met de bewegingsuitslagen van deze twee gewrichten. Bij een monoarticulaire spier (loopt over één gewricht) is er een eenvoudig verband tussen de werking van de spier ten opzichte van het gewricht en de hoeveelheid kracht die de spier geeft. Als de kracht groter is dan de weerstand, dan zal de spier een concentrische werking hebben. De spier wordt bij een concentrische werking korter als hij kracht geeft. Bij een bi-articulaire spier is dit verband niet zo rechtlijnig en is er ook geen direct verband tussen de lengte van de spier en de stand van beide gewrichten.

Door de beweging in het ene gewricht kan het begin van de spier naar het eind toe bewegen (spier wordt korter), terwijl er in het andere gewricht tegelijkertijd een beweging plaatsvindt waardoor het eind van de spier van het begin af wordt bewogen (spier wordt langer). Er treedt in beide gewrichten een beweging op terwijl de lengte van de bi-articulaire spier gelijk blijft.

Door de bewegingsmogelijkheid van het bekken (het voorover en achterover kantelen) kan de lengte worden gevarieerd. De lengte van de hamstrings is dus afhankelijk van de stand van het kniegewricht en de stand van het heupgewricht en het bekken. Door deze ingewikkelde koppelwerking tussen de verschillende gewrichten is het lastiger om de hamstrings op een goede manier te trainen. Hamstrings worden ook wel ‘intelligente’ spieren genoemd omdat ze op een hoog niveau werken op het gebied van coördinatie. Het goed kunnen (aan)sturen van de hamstring bij functionele bewegingen is in trainingen dan ook belangrijker dan het opbouwen van veel kracht.

De hamstrings zijn pennate spieren. Dit wil zeggen dat de vezels van de spier onder een hoek aan de pees vastzitten. De doorsnede van de hamstrings is groot en ze kunnen niet over een groot lengtetraject kracht zetten en zijn hiermee niet geschikt voor snelle verkortingen met weinig kracht.

Als we kijken naar een hardloopbeweging dan gaat in de standfase het strekken van de knie samen met het strekken in het heupgewricht. Het verlengen van de spieren door het strekken in de knie wordt door het verkorten van de spier door de heupstrekking gecompenseerd. In de standfase treden deze bewegingen ongeveer tegelijk op waardoor de hamstrings niet veel van lengte hoeven te veranderen. Dit is voor deze spiergroep dus een functionele beweging.

De machtsarm van de hamstrings is groot bij een gebogen heup en klein bij een gestrekte heup. Dit betekent dat de hamstrings bij een hardloopbeweging vooral in het begin van de steunfase hun veel kracht leveren.

Door deze bovenstaande eigenschappen is het belangrijk dat de hamstrings op een juiste manier getraind worden. Trainingen of oefeningen die niet functioneel zijn ten opzichte van de bouw en functie van de hamstrings is niet efficiënt en kunnen zelfs blessures in de hand werken. Hierbij is het dus belangrijk dat de hamstrings met name op coördinatief hoog niveau werken. De spieren zijn niet in staat om veel te verkorten en werken over het heup- en kniegewricht.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL